Подкрепящи Ердоган заплашвали жената на германския външен министър 22.08 | 16:48

Гръмкият му стил явно мотивира някои хора да я тормозят, каза Зигмар Габриел

От iNews.bg

Германският външен министър Зигмар Габриел обвини поддръжниците на турския президент Реджеп Ердоган, че заплашват съпругата му на фона на дипломатическата криза между Берлин и Анкара. По неговите думи, гръмкият стил на държавния глава на Турция "очевидно е мотивирал някои да заплашват и тормозят” съпругата му, предаде БГНЕС. В интервю пред телевизия NTV, той каза: "Това е много лош резултат”, без да даде подробности.

В събота Ердоган предприе лична атака срещу Габриел, който често критикува ръководството на Турция и лично отношението на президента към противниците им в Турция . "Той няма мярка! Кой сте вие, за да говорите на президента на Турция? Знайте си мястото. Той се опитва да ни поучава. От колко време сте в политиката? На каква възраст сте?", риторично попита Ердоган.

Ден преди това той предизвика гнева на Берлин, като призова етническите турци в Германия да гласуват против двете партии в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел – нито за нейния Християндемократичния съюз, нито за Социалдемократическата партия, нито за Зелените, на парламентарните избори на 24 септември. "Всички те са враговете на Турция. Дайте необходимата подкрепа на политическите партии, които не водят враждебна политика срещу Турция. Не е важно дали те са първата или втората партия. Защото това по някакъв начин е честна борба за всички мои граждани, живеещи в Германия", заяви Ердоган след петъчните молитви в Истанбул. Габриел осъди коментарите на Ердоган като "безпрецедентен акт на намеса" в суверенитета на Германия.

Анализатори посочват, че около 1,2 млн. души от турски произход ще имат право на глас на изборите през септември като германски граждани.

Водещи

Най-четени