Пожар на о. Хиос изпепели 40% от мастиковите дръвчета 21.08 | 11:05

Огнената стихия продължава да бушува, щетите вече са огромни

От Олга Андреева

Поредният катастрофален пожар за това лято бушува в Гърция. След огъня, който с дни не утихна на Атон, сега огнена стихия вилнее на остров Хиос.

Четвърти ден огнеборци се опитват да овладеят основните фронтове на пожара в Провата и Сидирунда, но високите температури и силният вятър затрудняват работата им.

В борбата с природната стихия участват 120 огнеборци с 50 пожарни коли, 110 души сухопътен отряд, 50 доброволци и 79 военни, както и 4 самолета и 7 хеликоптера, съобщава държавната агенция АПЕ.

Най-застрашени от огъня са мастиковите дървета, които дават основния поминък на жителите на острова – от тях се добива смола, наречена мастикс, която се използва за направата на мастикови ликьори и мастика, сладка, напитки, дъвки, сладкиши, бонбони, хлябове, използва се дори в медицината и строителството – за производство на лакове.

Данни до момента сочат, че са изгорели 40% от мастиковите дръвчета, което означава огромна икономическа загуба за производителите. Огънят е обхванал и площи, залесени след пожара от 1987 г., отбелязва в. "Вима".

Освен мастиковите дръвчета, от пожара са пострадали и маслинови дървета, както и пчелни семейства. Според изчисления до момента са изпепелени над 127 400 декара гори и земеделски насаждения.

От пожара засега не са застрашени жители на острова, въпреки че в неделя вечерта превантивно бяха евакуирани децата, възрастните и болните от две населени места.

В цяла Гърция в момента горят десет големи пожара. От гражданска защита обявиха за днес много висок риск от пожари в редица части на страната, включително в района на гръцката столица, на Цикладите и на островите в северната част на Егейско море.

В. "Та неа" информира, че гръцкият кабинет вече обсъжда пакети за подпомагане на пострадалите от пожарите, а министерството за гражданска защита забрани движение в горски масиви след залез слънце. 

Водещи

Най-четени