Поклон пред Мандела – човека, който покоряваше с добротата си 10.12 | 13:15

На стадиона "Сокър сити" в Совето, край Йоханесбург започна възпоменателната церемония за първия чернокож президент на ЮАР

От Кремена Бедерева

На стадиона "Сокър сити” в Совето, край Йоханесбург започна възпоменателната церемония за първия чернокож президент на ЮАР Нелсън Мандела. Той почина на 95-годишна възраст на 5 декември. Преди да стане първият чернокож държавен глава, той прекара 27 години в затвора.

Началото на церемонията бе дадено с южноафриканския химн. Въпреки проливния дъжд и фактът, една трета от стадиона е празен. Очаква се в рамките на церемонията редица лидери да произнесат реч, за да се сбогуват с Мандела.

С хорово изпълнение на химна на Република Южна Африка (РЮА) започна церемонията в памет на Нелсън Мандела. Тя се провежда на стадиона в предградието на Йоханесбург Совето под непрестанен дъжд. Церемонията започна с близо един час закъснение. Откритото спортно съоръжение постепенно се пълни, но около една трета от местата остават празни.

Сред държавниците, които са подготвили речи, са президентът на Република Южна Африка Джейкъб Зума, американският му колега Барак Обама и бразилският държавен глава Дилма Русеф, допълва БТА.

Президентът на Южна Африка Джейкъб Зума бе посрещнат с дюдюкания при появата си на възпоменателната церемония за Нелсън Мандела, предаде ДПА. Някои опечалени на стадиона в предградието на Йоханесбург Совето освиркаха Зума, когато той влезе в стадиона и след това при обявяването на името му от церемониалмайстора - заместник-председателя на парламента Сирил Рамафоза.

С жестове, които се използват на футболните мачове като знак за смяна на играч, част от присъстващите изразиха отношение към президента.

Водещи

Най-четени