Половината англичани не искат да са в ЕС 09.11 | 10:06

На германците пък им е добре в съюза

От Ралица Стоянова

Британците недолюбват Европейския съюз, сочи изследване на института YouGov. Ако имат право да избират дали страната им да остане в ЕС или да излезе от него, 49% от британците посочват, че ще гласуват за излизане от ЕС, 28% биха се произнесли за оставане, а 17% не са решили.

Същото изследване, осъществено в Германия от същия институт за същия период, сочи, че 57% от германците подкрепят оставане на страната им в ЕС, 25% призовават за излизане, а 9% не са решили, пише bTV.

Във Франция 43% искат оставане на страната им в ЕС, 32% искат тя да излезе от съюза, а 10% не са решили.

Жителите и на трите страни не са особено оптимистично настроени относно европейските перспективи. Най-песимистично настроени са французите (66%), следвани от британците (65%) и германците (54%).

"Сериозното разминаване в настроенията на британци и германци относно принадлежността на страните им към ЕС подчертава мащаба на предизвикателството, пред което са изправени Дейвид Камерън и Ангела Меркел. Те трябва да опитат да се споразумеят за европейския бюджет на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 23 и 24 ноември", заяви Джо Туиман, директор на отдел "Политически и социални изследвания" на YouGov.

Водещи

Най-четени