Поне 107 души загинаха при бомбени атентати и стрелба в Ирак 23.07 | 15:18

Нападенията са обхванали 12 града, а експлозиите са били координирани

От Елена Кирилова

Яростно нападение, включващо бомбени атентати и стрелба, остави убити поне 107 души в Ирак днес (23 юли), съобщава The Independent. Огромният брой жертви превърна деня в най-смъртоносния ден за нацията за 2012 г.

Атаките и съответно загиналите са основно шиитски мюсюлмани. 

Атаките се случват само дни, след като лидерът на "Ал Кайда" в Ирак предупреди в изявление, че екстремистката групировка се реорганизира в областите, които през декември напусна под натиска на американските войски.

Днешните нападения са обхванали 12 града в страната, а експлозиите са били координирани, така че са се провели в рамките на няколко часа. Основните атакувани са били силите за сигурност и държавните служители - две от любимите цели на "Ал Кайда" в Ирак.

Най-тежката атака е била в град Таджи, който се намира на 20 км северно от столицата Багдад. Според местната полиция в около пет от къщите в града са били сложени бомби, които са избухнали час след зазоряване и са убили 17 души. Полицаите тръгнали към мястото на инцидента, за да помогнат, но били атакувани от атентатор-самоубиец в тълпата, който убил 11 души.

В близост до североизточния град Юдаим е имало нападения с автоматично оръжие и коли бомби. Тринадесет войници са убити, а въоръжените мъже са успели да избягат преди да бъдат уловени от полицейските служители.

Предишният ден с най-много убити по време на терористична атака бе 5 януари, когато вълна от бомбени атентати, насочени към шиити, убиха 78 души в Багдад и в околностите на южния град Насирия.

Водещи

Най-четени