Поне 40 убити и десетки ранени при стрелба в джамии в Нова Зеландия (ОБНОВЕНА) 15.03 | 09:02

Четирима души са арестувани

От iNews

Най-малко 40 са жертвите при нападения в джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, съобщиха световните информационни агенции, цитирайки премиера на страната Джасинда Ардърн.

В болниците на града са закарани най-малко 30 души, твърдят свидетели.

Първоначално бе съобщено, че въоръжен мъж е открил огън по намиращите се в джамия хора. По-късно стана ясно, че е била нападната и втора джамия.

все още няма официално потвърждение от властите за точния брой на жертвите и пострадалите. 

Първо е бил задържан мъж, за когото се предполага, че е възможният извършител. След това по случая са били арестувани още трима души, сред които има и една жена. Властите не дават подробности за тяхната самоличност.
"Радио Нова Зеландия” посочва, че първоначално задържаният е крайнодесен радикалист от Австралия. Той излъчвал на живо във Facebook злодеянието си. 

В социалните мрежи се появи и негова снимка предполагаемия нападател - светъл мъж, държащ оръжие.

Според местни медии той бил написал манифест срещу имигрантите и исляма.

Местопрестплението е отцепено, районът - блокиран от полиция, хората  са били призовани да останат в закрити помещения, а училищата ще бъдат затворени до второ нареждане, информира bg-voice.com.

 Нападенията са станали в петък, който е ден за молитва за мюсюлманите.

Премиерът Джасинда Ардърн заяви, че Нова Зеландия преживява най-мрачните си дни, а извършените нападения определи като безпрецедентни актове на насилие. 

Водещи

Най-четени