Понижиха кредитния рейтинг и на САЩ 06.08 | 08:58

Standard & Poor's прави това за първи път от 70-годишнaта си история

От Кремена Бедерева

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на САЩ за пръв път от основаването си през 1941 г., предадоха световните агенции.

Оценката на държавния дълг на САЩ, която досега бе максималната "ААА", е понижена с една степен до "АА+". Standard & Poor's е първата рейтингова агенция, което поема тази инициатива.

Перспективата на кредитния рейтинг на САЩ остава отрицателна, което означава, че според Standard & Poor's следващата промяна на оценката отново ще е към понижаване, отбелязва Франс прес.

Сега американските държавни облигации, които бяха считани са най-безопасната инвестиция в света, се оценяват по-ниско от облигациите на страни като Великобритания, Германия, Франция или Канада, отбелязва Ройтерс.

"Понижаването на оценката отразява мнението ни, че планът за фискална консолидация, за който неотдавна се споразумяха администрацията и Конгреса, не е достатъчен спрямо това, което от наша гледна точка е необходимо за стабилизиране на средносрочната динамика на държавния дълг", се казва в изявление на Standard & Poor's.

САЩ бяха оценявани с "ААА" от Standard & Poor's от самото основаване на агенцията през 1941 г. Най-старата рейтингова агенция Moody's дава "ААА" на САЩ от 1917 г. и не е променила тази оценка.

"Има сериозни и фундаментални неточности в анализа на Standard & Poor's", заяви без повече подробности пожелал анонимност представител на правителството на САЩ, пише БТА. Американските медии съобщиха, че Белият дом сериозно е оспорил проекциите и изчисленията на анализаторите на рейтинговата агенция.

Водещи

Най-четени