Последно: Тургут Йозал не е отровен 08.12 | 16:09

Избраният за президент през 1989 г. Йозал умира от инфаркт на 65-годишна възраст

От Кремена Бедерева

Следите от отровни вещества, открити в тленните останки на починалия през 1993 г. бивш турски президент Тургут Йозал, не водят до заключение, че той е бил отровен, тъй като дозите не са смъртоносни, съобщи проправителственият вестник "Сабах", цитиран от БТА.

Четирите токсични субстанции - ДДТ, кадмий (тежък метал),  америций и полоний, открити в останките на покойния президент, са в нищожни количества, а наличието на следи от мощния  инсектицид ДДТ е естествено, тъй като днес той е забранен, но тогава е бил широко използван, посочва вестникът, цитирайки  доклад на Съвета по съдебна медицина.

Според документа останалите отровни вещества са проникнали в тленните останки от пръстта, в която е пребивавало тялото. Очаква се в следващите дни докладът да бъде огласен и предаден на съдебните власти.

През ноември турският печат съобщи, че именно отровните  вещества са причинили смъртта на бившия държавен глава.

Останките на Тургут Йозал бяха ексхумирани в началото на октомври по съдебно нареждане, за да се определят причините за смъртта му, след като членове на семейството в течение на 20 години поддържат хипотезата, че е бил отровен.

Официално избраният за президент през 1989 г. Йозал умира от инфаркт на 65-годишна възраст.

Оттогава се нароиха различни слухове за причините за кончината му. Настоящият президент Абуллах Гюл разпореди официално разследване за установяване на причините за смъртта.

През юни разследването заключи, че експрезидентът е починал при обстоятелства, окачествени като "съмнителни" , и предложи  тялото да бъде ексхумирано, за да се разсеят съмненията около  причините.

Водещи

Най-четени