Президентските избори в САЩ вече започнаха 03.01 | 11:47

Днес (3 януари) се провеждат първичните избори за републиканските кандидати в Айова

От Ивайло Ачев

Мит Ромни, Рик Санторум или Рон Пол – един от тези трима републиканци най-вероятно ще е съперник на сегашния американски президент Барак Обама в битката за мястото в Овалния кабинет.

Днес (3 януари) започват първичните избори в Айова, предаде AP. Победата в този щат се счита за крайъгълен камък в кампанията на кандидатите от Републиканската партия – който спечели, най-вероятно ще спечели и номинацията на републиканците за борба с Обама.

Според последните социологически проучвания Ромни води – 24% от гласоподавателите го подкрепят, но преднината му е крехка. Отделно цели 41% от имащите право на глас американски граждани са споделили, че могат да променят мнението си за кого да гласуват в последния момент.

Мит Ромни е бивш губернатор на щата Масачузетс. Ромни произлиза от семейство на политици – баща му Джордж е бивш губернатор на Мичиган. Бившият губернатор на Масачузетс е известен с факта, че подписа закон за здравеопазването в щата, според който този сектор е отворен за почти всички граждани на Масачузетс посредством редица субсидии. През 2008 година Мит Ромни се кандидатира за президент на САЩ, но загуби вътрешнопартийната битка за квотата на републиканците от Джон Маккейн.

Най-сериозният конкурент на Ромни - Рик Санторум, е бивш сенатор от щата Пенсилвания. В САЩ Санторум е известен с твърдата си позиция срещу хомосексуалните и беше твърд поддръжник на инвазията в Ирак.

Третото лице на републиканците - Рон Пол, е конгресмен, но по професия е лекар. Пол вече два пъти се е кандидатирал за президент на САЩ – през 1988 година и през 2008 година. Известен е с факта, че критикува жестоко американската фискална политика.

Водещи

Най-четени