Приключва оценката на щетите в Сърбия след катастрофалните наводнения през май 30.06 | 10:25

На 8 юли ще се състои донорска конференция

От iNews.bg

Приключва оценката на щетите в Сърбия след катастрофалните наводнения през май. Тя е извършена от експертни екипи, съставени предимно от специалисти от ООН, ЕС и Световната банка.

Работата им ще завърши до 8 юли, за когато е насрочена подготвителна донорска конференция в Париж, съобщи Иван Мъркич, съветник по външната политика на сръбския президент, за белградския вестник "Политика".

Мъркич каза, че в подготвителната конференция, която ще се състои една седмица преди донорската конференция в Брюксел, ще участват посланици, политически директори и помощник-министри на държавите, които са готови да окажат помощ на Сърбия и Босна и Херцеговина.

Покани за участие в донорската конференция са изпратени на 400 адреса. Става въпрос за сериозна акция, в която са включени всички – от президента Томислав Николич, който започна акцията с разговор с президента на Франция Фрасноа Оланд, до министерствата на земеделието, европейската интеграция, финансите, каза Мъркич.

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви за вестник "Данас", че предстоят разговори за евентуално създаване на общи дипломатически представителства със страни в региона, включително с Черна гора. По време на неотдавнашното посещение на черногорския външен министър Игор Лукшич е подписано Споразумение за предоставяне за ползване на недвижими имоти на реципрочна основа за настаняване на дипломатически представителства, допълва БТА.

Дачич и Лукшич са започнали и разговори за евентуално съвместно ползване на сгради, потвърдиха от черногорското външно министерство за "Данас". Черна гора е подписала такова споразумение и с Македония. Водят се преговори за откриване на едно до три дипломатическо-консулски представителства, в които бихме ползвали общи сгради - в Копенхаген, Буенос Айрес и Истанбул, уточняват в Подгорица.

Водещи

Най-четени