Пристанището на Мисрата отново в ръцете на Кадафи 24.03 | 14:53

Мисрата е третият по големина град в Либия

От Елена Коцева

Силите на Муамар Кадафи са установили контрол над пристанището на град Мисрата.

В района на пристанището на Мисрата са блокирани около 6 000 чуждестранни работници, които се опитват да се евакуират от Джамахирията. Много от тях са със семействата си. Според местните жители в пристанището вече има хуманитарна криза.

Мисрата е третият по големина град в Либия и се намира на около 200 км източно от столицата Триполи. Той беше един от градовете, в които протестите срещу управалението на Муамар Кадафи бяха най-силни, а верните на режима войски дълго се опитваха да си възвърнах контрола над него. 

Едновременно с това бе съобщено, че френски самолети са нанесли авиоудар по база на военновъздушните сили на Либия, разположена дълбоко навътре в страната. Тя са намира на 250 километра на юг от средиземноморското крайбрежие.

Операцията на международната коалиция срещу режима на Кадафи ще продължи няколко седмици. Това заяви френският външен министър Ален Жупе, цитиран от БиБиСи.

"Сраженията с военния режим на Кадафи ще приключат до няколко дни или седмици, но със сигурност не месеци", заяви френският министър.

Жупе също подчерта, че коалиционните сили продължават да нанасят авиоудари по военните обекти на Кадафи.

Припомня, че в ход е операция "Обединен защитник", насочена към налагане на оръжейно ембарго срещу Либия.

Сили на пакта са разположени в Средиземно море със задачата да контролират движението на морските съдове.

В операцията участват общо 16 морски съда, сред които един командващ съд, собственост на Италия; 10 фрегати - на Испания, Великобритания, Гърция, Италия, САЩ, Турция, Канада; три подводници - на Испания, Турция и Италия, два спомагателни кораба - на Италия и Турция.

Междувременно стана ясно обаче, че Германия изтегля флота си от Средиземно море, който няма да участва в налагането на ембарго над Либия. 

Водещи

Най-четени