ЮНЕСКО призова да се пази историята на Либия 23.03 | 20:18

Генералният директор Ирина Бокова призова в писмо

От Елена Коцева

ЮНЕСКО разпространи комюнике, в което генералният директор на организацията Ирина Бокова призовава либийските власти и международната коалиция да не провеждат военни действия в районите с обекти от културното наследство, предаде РИА Новости.

Бокова е изпратила писма до постоянните представители на тези страни в ЮНЕСКО.

В него генералният директор напомня за поетите задължения "да пресичат всички актове на кражба, грабеж или незаконно присвояване на културни ценности в каквато и да е форма, а също така всякакви актове на вандализъм по отношение на посочените ценности”.

В списъка за културното наследство на ЮНЕСКО се включват пет либийски града - Лептис Магна, който е най-добре запазеният древен град в света, античният град Сабрафа – важен римски град в миналото, който има изключително добре запазен амфитеатър с 5 000 места, Античният град Кирена – известен със своя некрополен комплекс, Скалните рисунки в град Тадрарт Акакус, които датират от 12 000 г. Пр. Хр. и "перлата на пустинята" Старият град на Гадамес.

Преди няколко седмици от Либия заради напрежението и несигурността бяха изтеглени и последните археолози, работещи към ЮНЕСКО. Сериозни са опасенията за сигурността на културните паметници в страната.

Водещи

Най-четени