Износът – светлина в тунела за Гърция 11.10 | 18:07

Експертите от МВФ, ЕК и ЕЦБ публикуваха анализите от последната си мисия в Атина

От iNews.bg

След всички дискусии и изказвания в последните седмици Гърция все пак има надежда да получи петия транш от европейската помощта, става ясно от изявлението на "Тройката".

Експертите от Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), група, позната под името "Тройка", бяха в Атина да анализират обстановката там. В началото на септември те си тръгнаха от Гърция, останали недоволни от разговорите. Но отново се върнаха и продължиха мисията си.

Днес те обявиха и резултатите от проверката и според тях рецесията в Гърция се оказва по-тежка от предвиденото през юни - оздравяването се очаква едва през 2013 година. Няма сигнали за подобряване на инвестиционния климат в страната.

Светлина в тунела обаче е износът – данните показват лек ръст, но пък и базата за сравнение е ниска. Експортните компании обаче набират скорост, основно благодарение на реформата по отношение на трудовите разходи.

През последните месеци се наблюдава и успокояване на инфлацията и вероятно ще остане под средното ниво за ЕС и еврозоната.

По отношение на фискалната политика властите подеха реформи за значително намаляване на дефицита. Целите за 2011 година обаче няма да бъдат изпълнени и причината за това е новият спад на брутния вътрешен продукт, допълват експертите.

Приватизацията, за която настояваха европейските партньори, също напредва. Вече е създаден фонд, който да подготвя процеса на раздържавяване. Но пък и тук има известно забавяне и вероятно очакваните приходи ще бъдат по-малки през тази година.

До края на 2014 година обаче от продажбата на държавни предприятия в бюджета ще влязат поне 35 млрд. евро, обещават от правителството. Успехът на тази цел е гарантиран и благодарение на факта, че приватизационния фонд остава независим от правителството, надяват се от "Тройката".

Банките в страната също са стабилни и положението им се подобрява.

В заключение от групата заявяват, че щом от Eurogroup и борда на МВФ одобрят петия транш за Гърция, чийто стойност е 8 млрд. евро, Гърция ще получи парите си, но най-рано през ноември.

Водещи

Най-четени