Путин: Нашите самолети подпомагат и Сирийската свободна армия 11.12 | 16:48

Там сме, за да защитим Русия, а не да преследваме абстрактни цели, заяви руският президент

От Кристиан Костурков

Руските самолети, които атакуват цели на "Ислямска държава" в Сирия, помагат както на правителствените войски, така и на Сирийската свободна армия. Благодарение на това в момента около 5000 души от тези армии настъпват срещу позициите на терористите в няколко сирийски провинции. Това заяви днес руският президент Владимир Путин по време на разширено заседание на Министерството на отбраната.

Той заръча на Министерството на отбраната на страната да съгласува действията на руските военни в Сирия с командването на израелските ВВС, както и с държавите в коалицията, ръководена от САЩ. "Важно е да развиваме сътрудничеството с всички страни, които са реално заинтересовани терористите да бъдат унищожени", казва руският президент, цитиран от ТАСС.

Путин заповяда на въоръжените си сили да бъдат безмилостни и да атакуват всяка цел на "Ислямска държава", която носи заплаха за руските самолети, наземни или морски сили. Всички такива обекти трябва да подлежат на незабавно унищожение, категоричен е руският президент. В тази връзка той отбеляза, че терористите в Сирия представляват реална заплаха за Руската федерация и това е основната причина за предприетата през септември операция там. "Нашите действия в Сирия не са продиктувани от някакви непонятни и абстрактни геополитически интереси или пък от желанието да петренираме войските си и да изпробваме нови оръжия. Основната причина е да предотвратим заплахата към Руската федерация", казва още Путин.

Той обясни, че действията на руските въоръжени сили още в началото на операцията са били синхронизирани с работата на службите за сигурност и специалните служби. Според думите му Федералната служба за сигурност (ФСБ) непрекъснато разкрива гнезда на различни терористични групировки както на територията на Сирия, така и на Русия, включително и на "Ислямска държава". "Всички те представляват директна заплаха за Русия. И нашите военни в Сирия преди всички защитават своята страна", отбеляза Путин. Той допълни и че плановете на терористите са били да се укрепят в Сирия, след което да разширят експанзията си и към нови региони и именно в това е и заплахата към Русия.

Водещи

Най-четени