Путин: Украйна е на ръба на гражданска война 16.04 | 10:46

Киев обяви началото на антитерористична операция в източната част на страната

От Мая Александрова

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Украйна е "на ръба на гражданска война", след като Киев изпрати войски срещу проруските сепаратисти. В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел руският президент определи действията като "изострена ескалация", предаде ВВС.

Украйна обяви началото на антитерористична операция в източната част на страната във вторник. В същото време обаче Москва, която анексира Крим миналия месец, е разположила хиляди военни на границата с Украйна.

"Руският президент отбеляза, че рязката ескалация на конфликта е поставила страната на ръба на гражданска война", заявил Путин при разговора му с Меркел.

Двамата лидери обаче са подчертали важността на планираната четиристранна среща в четвъртък между дипломатите на Русия, ЕС, САЩ и Украйна. В нея участие трябва да вземат Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън, руският външен министър Сергей Лавров, държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър на Украйна Андрий Дещица.

В изявлението на Кремъл украинската военна операция е наречена "противоконституционен курс, който използва сила срещу мирните протестни действия".

Напрежението ескалира през последните дни, след като про-руски бунтовници превзеха ключови административни сгради в 10 града в източната част на Украйна. Те настояват за по-голяма автономия или референдуми за отделяне от Украйна.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че Русия е изпратила "фино" маскирани въоръжени групи, които да оглавят окупацията на сградите. Говорейки в Лондон, той каза, че Москва може да се сблъска с "дългосрочни последствия", ако продължи да дестабилизира Украйна.

Действащият украински президент Олександър Турчинов заяви във вторник, че войските са си върнали контрола над военното летище в Краматорск след битка с въоръжените проруски групи. Той добави, че целта на операцията в източната част е била "да защити украинските граждани, да се спрат терорът и престъпленията".

През нощта над 100 души са били изтласкани извън летището с петролни бомби. Украински бронирани бойни машини пък се намират близо до град Славянск.

"Сепаратистите трябва да бъдат предупредени, че ако не предадат оръжието си, ще бъдат унищожени", заяви украинският генерал по сигурността Васил Крутов.

Външното министерство на Русия изрази "дълбока загриженост" във връзка със съобщенията за жертви и ранени в източната част на Украйна, които обаче все още не могат да бъдат потвърдени.

Киев и Вашингтон продължават да обвиняват Москва в подклаждането на размирици – нещо, което Москва категорично отрича. Белият дом описа военната операция на Украйна като "премерен" отговор на действията на незаконните бунтовници.

Водещи

Най-четени