Путин поздрави православните християни за Коледа 07.01 | 13:58

Руският президент отбеляза ролята на църквата в хармонизацията между различни религии и етноси

От Кристиан Костурков

Руският президент Владимир Путин отправи своето поздравление към всички християни по случаи Рождество Христово. В Русия, както и в Сърбия, Македония и други православни държави Коледа се отбелязва по юлианския календар. Той посрещна коледното богослужение в храма Света Богородица в село Тургиново в Тверска област.

"Този празник ни дарява с радостно настроение, пробужда у нас най-светли чувства и помисли. Той ни обединява около идеалите на доброто, любовта и милосърдието. Тези непреходни ценности играят особена роля в историята на Русия и в продължение на векове са били духовна и нравствена опора на обществото", казва Владимир Путин в словото си.

И продължава: "Много е важно, че в наши дни Руската православна църква и останалите християнски вероизповедания в страната продължават традициите на отговорната служба, помагат на хората да приемат вярата и ги подкрепят по време на техния жизнен път. Участват във възпитанието на младото поколение, в укрепването на семейството, майчинството и детството. Имат големи заслуги и за хармонизацията на междунационалните и междурелигиозните отношения. Такава голяма и сериозна дейност заслужава дълбоко и искрени уважение", казва Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Руският президент завършва словото си с с пожелание към всички християни и граждани на Русия, които празнуват Рождество Христово, щастие, мир и успехи във всичките им благородни дела и начинания.

Водещи