Първи присъди по делото на Брендо поиска съдът в Милано 30.04 | 20:33

Искането е за петгодишни присъди на трима души от групата "Кокаинови крале"

От Елена Кирилова

Петгодишни присъди за трима души от групата "Кокаинови крале” поиска прокуратурата в Милано, съобщава БНТ. От своя страна, те пожелаха предоговаряне. Споразумението би било ключово за целия процес, защото част от подсъдимите признават своята вина.

Срокът, в който трябва да се стигне до споразумение за наказанието, е 22 май.

За лидер на групата е сочен българинът Евелин Банев - Брендо. За останалите десет души от групата процесът продължава.

До момента само един подсъдим е дал показания пред съда. Това е Захари Марков, който е ключов обвиняем по делото. Именно от него стартира разследването на "Кокаинови крале”.

Случаят стана известен през 2007 г., когато на летищата в Амстердам, Рим и Милано, са арестувани групи от "мулета”, които пренасяли капсули кокаин в стомасите си. Разследването стига до Марков. По това време той се намира във Венецуела, а именно оттам са тръгнали и мулетата към Европа.

В хода на разследването са открити връзките на Марков с Брендо, но пред съда първият обяви, че приятелката му по това време Елена Цанкова е замесена в трафика на наркотици.

По думите на адвокат Луиджи Шала Марков наистина е имал интимни отношения с нея и двамата са живели заедно във Венецуела и Амстердам. Пред съда обвиняемият заяви, че именно тогавашната му половинка е провеждала разговорите за наркотиците и кокаин, но в негово отсъствие.

Марков твърди, че Цанкова е обвинила него, за да може да се спаси. Според Шала съдът е установил, че част от телефонните разговори реално са водени в моменти, в които българинът е бил извън Венецуела.

Адвокатът смята, че слабото място на обвинението се корени в отсъствието на Цанкова като обвиняема.

"Не мога да отрека, че обвинението има един силен коз. Ако съдът приеме, че Марков не е провеждал тези разговори, а ги е водила Цанкова, тогава прокурорът ще каже, че той е бил свидетел. Значи или е прикривал Цанкова, или е неин съучастник", поясни още Шала.

Другите ключови подсъдими са фамилия Мелато от Падова. Смята се, че те са били хората на Брендо, които са работили в Хърватия.

Бащата и синът били натоварени със задачата да осигуряват кораби и фалшиви документи, както и с наемането на хора. Те се грижели за трафика на тонове кокаин от Латинска Америка към Европа.

Обвинението сочи, че Евелин Банев - Брендо е най-високо в престъпната пирамида.

Двумесечният срок, в който делото трябва да приключи, изтича утре (1 май). Тъй като подсъдимите са много, вероятно съдията ще може да удължи процеса с още два месеца.

Водещи

Най-четени