Радиационният теч от "Фукушима-1" намалява 05.04 | 16:57

Властите проверяват за радиация всички училища

От Елена Коцева

Днес сериозно са намалели нивата на радиационно замърсяване и теч на радиация от авариралата АЕЦ "Фукушима-1". Информацията на компанията-оператор ТЕРСО, цитира агенция Новости.

Специалистите обаче и до този момент не могат да установят с точност откъде попада вода в шахтата в близост до силовите кабели на втори реактор. Все още също системата за водно охлаждане не може да бъде проверена заради прекалено високите нива на радиация.

Според информация на телевизия NHK самото изтичане на вода от бетонните заграждения силно е намаляло.

По-рано през деня бе разпространена информация, че в три от реакторите на АЕЦ "Фукушима-1" има 60 хиляди тона радиоактивна вода.

Това огромно количество не позволява на специалистите да подновят работите по отстраняване на утечките и охлаждане на прегретите първи, втори и трети енергоблокове.

В хранилището за отработени ядрени материали, разположено на територията на централата, може да се съберат около 30 хиляди тона вода. Предвижда се останалото количество да се събере в специални цистерни.

Също днес властите в японската префектура Фукушима започнаха проверка на равнището на радиация във всички училища и детски заведения, съобщи БиБиСи. В следващите два дни ще бъдат проверени около 1500 училища и детски градини.

В момента, според властите, в радиус над 30 км от атомната електроцентрала опасност от радиоактивно заразяване не би трябвало да има.

Водещи

Най-четени