Ракета удари резиденцията на Кадафи 21.03 | 07:07

Aмерикански военни коментираха, че Кадафи не е мишена на ударите

От Нели Минчева

Административна сграда, разположена в резидентския комплекс на либийския лидер Муамар Кадафи в Триполи, беше напълно разрушена от ракета, съобщава АФП.

Сградата се намира на петдесетина метра от шатрата, в която полковник Кадафи приема важните си гости. Чуждестранни журналисти били отведени с автобус от властите до резиденцията, за да видят пораженията.

Резиденцията Баб ел Азизия е разположена в южната част на либийската столица. Снощи в района се чуха мощни експлозии, а над резиденцията се издигнаха кълба дим, предава БТА, позовавайки се на агенцията.

Правителственият говорител Муса Ибрахим заяви, че това било "варварска бомбардировка, която е можела да засегне стотици цивилни, събрали се в резиденцията на Муамар Кадафи, на 400 м от ударената сграда".

На пресконференция във Вашингтон вицеадмирал Бил Гортни, директор на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ увери, че полковник Кадафи не е мишена на коалиционните удари.

"Мога да гарантирам, че той не е в списъка на целите. Ние не се целим в неговата резиденция", заяви вицеадмиралът.

Според представител на коалиционните сили административната сграда в резидентския комплекс на Кадафи била унищожена, защото в нея се помещавал командно-контролен център на либийската армия.

При обстрела на резиденцията коалиционните сили не са се стремили да убият Кадафи, заявили пред CNN източници от коалицията, предаде ИТАР-ТАСС. "Ние даже не знаем дали в този момент либийският лидер се е намирал на територията на резиденцията си", отбелязал един от източниците.

 

Водещи

Най-четени