Франция хвърля самолетоносач срещу Либия 20.03 | 15:27

Френски кораби, самолети и подводницa ще подсилят атаката срещу силите на Кадафи

От Георги Георгиев

Френският самолетоносач "Шарл де Гол” е поел на военна мисия към Либия в неделя (20 март) за да подсили въздушната кампания на западните съюзници срещу силите на Муамар Кадафи, съобщиха френски официални лица, цитирани от АФП.

Флагманът на френския флот е отплавал от южното пристанище в Тулон в 12:00 по Гринуич с 20 бойни самолета на борда. Повечето от тях са изтребители "Рафал”, друга част са от по-старите модели Супер Етендар. На борда се намират и хеликоптери, както  и два разузнавателни самолета E-2 Hawkeye, съобщиха висши военни.

Самолетоносачът се намира на 24 часа път от либийския бряг, но ще му отнеме между 36 и 48 часа, за да стигне до дотам, тъй като се налагат процедури по зареждането на бойните самолети и провеждането на тренировки по приземяване.

Морският съд ще бъде ескортиран от три фрегати, които ще го защитават от вражески подводници и въздушни нападения. В състава на формированието е включен и един петролен танкер за презареждане на място, както и подводница с ядрено оръжие на борда.

Френски самолети извършваха мисии над Либия и в неделната сутрин като част от най-голямата интервенция на Запада в Арабския свят от инвазията в Ирак през 2003 г.

Водещи

Най-четени