Рогозин: Западът стреля "в собствените си крака" със санкциите срещу Русия 06.08 | 10:35

Вицепрезидентът отбелязва, че ограничителните мерки ще ги направят независими

От Антония Михайлова

Санкциите на Запада срещу руския отбранителен сектор ще навредят на първо място на Евросъюза и САЩ, а за възстановяване на загубените контакти могат да отидат десетилетия, написа вицепремиерът Дмитрий Рогозин на своята страница във Facebook.

"Честно казано, западняците се държат неадекватно. Санкциите им са като изстрел в собствените им крака. Пазарът може да се загуби за миг, а за възстановяването му могат да отидат десетилетия", заявил Рогозин.

В същото време вицепремиерът отбелязал, че санкциите ще се отразят благотворно на развитието на руската промишленост и ще я направят независима от западните технологии.

"Русия просто е "обречена" да има собствена промишленост, без която всички думи за нашата независимост не са нищо повече от пуст звук", написал руският вицепремиер. По-рано той вече заяви, че Русия трябва да отвърне достойно на санкциите на Запада.

Как САЩ и ЕС въведоха санкции срещу руски политици и бизнесмени

САЩ и ЕС не признават присъединяването на Крим към Русия и обвиняват Москва в намеса в делата на Украйна. Русия отрича това и нарича подобни обвинения неприемливи. От месец март насам западните страни вече няколко пъти въвеждат санкции срещу редица руски политици, бизнесмени и компании и заплашват да разширят ограничителните мерки. Последният случай на прилагане на подобна практика станаха юлските санкции.

На 30 юли Евросъюзът публикува санкционния списък за Украйна, в който са включени осем души и три юридически лица.

Властите на ЕС забраниха на инвеститори от Евросъюза продажбата, доставката и прилагането на ключово оборудване и технологии за създаване, придобиване или развитие на инфраструктурни проекти в редица отрасли в Крим и Севастопол. Забранено е и използването за тези цели на кораби или самолети, намиращи се под юрисдикция на ЕС.

Ограниченията засягат транспортния, телекомуникационния и енергийния отрасъл, проучването за нефт, газ и други полезни изкопаеми.

Финансовото министерство на САЩ на 29 юли обяви въвеждане на санкции срещу Банка Москва, ВТБ и Росселхозбанк, както и срещу Обединената корабостроителна корпорация на Русия. Във Вашингтон и Брюксел са готови при необходимост да разширят санкционните списъци.

Водещи

Най-четени