Румъния: ЕС на няколко скорости ще доведе до разкол 10.03 | 20:12

Президент Йоханис не вярва в плана за евроинтеграция на различни степени

От iNews.bg

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че е скептичен спрямо концепцията за различни степени на интеграция на страните от ЕС. По думите му т. нар. "Европа на няколко скорости" "не е добро решение и може в краен случай да доведе до разкол в Евросъюза". Той посочи, че на днешната среща на върха в Брюксел е било обсъждано не конкретното бъдеще на ЕС, а текстът, който да бъде приет след следващата среща на върха в Рим на 25 март.

"Невъзможно е да се обсъждат планове, без да се отбележи как всички ние виждаме бъдещето на Европейския съюз. В този контекст аз обясних на колегите защо Европа на няколко скорости не е добро решение, а напротив, явява се решение, което в краен случай може да доведе дори и до разкол в ЕС", посочи румънският държавен глава.

Йоханис посочи, че тепърва европейските лидери ще се фокусират върху текста, който ще бъде подписан в Рим, а след това ще последват дискусии за т.нар. Бяла книга на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"В рамките на годината, максимум две години, ние ще се опитаме да скицираме картината, на това как заедно виждаме бъдещето на ЕС", каза Йоханис.

Водещи

Най-четени