Румънското правителство се готви за импийчмът на Бъсеску 04.07 | 18:07

Либералният съюз иска да приеме нов закон, според който лесно да отстрани Траян Бъсеску

От Вероника Стойновска

Лявото правителство на Румъния ще работи за свалянето на дясноцентристкия президент на страната Траян Бъсеску.

Бъсеску е явен противник на политиката на Социално-либералния съюз, но политическата сила има мнозинство в парламента, съобщава Reuters.

Мнозинството от своя страна означава, че президентът може много лесно да бъде отстранен от поста си за месец, а през това време да бъде проведен национален референдум за импийчмънт на Бъсеску.

Партията подготви и закон, с който да може лесно да се справи с президента. В текста е записано, че обикновено мнозинство от избирателите ще е достатъчно за импийчмънт на Бъсеску. 

Законопроектът в момента се дискутира в Конституционния съд, а премиерът на Румъния Виктор Понта побърза да коментира, че съдът се намира под натиска на Бъсеску. Самите съдии пък се оплакват от атаки на премиера срещу тях. 

Преди седмици Виктор Понта, срещу когото има обвинения в плагиатство във връзка с негов научене труд, пък пренебрегна решението на Конституционния съд. Тогава съдиите се произнесоха, че президентът Траян Бъсеску трябва да представлява Румъния по време на Европейския съвет в Брюксел. 

Понта обаче замина за белгийската столица, въпреки всичко. 

Водещи

Най-четени