Румънците ще решават на референдум съдбата на Траян Бъсеску 06.07 | 22:30

Румънският парламент реши президентът да бъде отстранен

От Андриян Георгиев

На съвместно заседание на двете камари на румънския парламент депутатите и сенаторите гласуваха за отстраняването на президента Траян Бъсеску от поста му, съобщи ИТАР-ТАСС. 

След многочасови бурни дебати за импийчмънта на Бъсеску гласуваха 258 души. За да бъде даден картбланш за отстраняването на Траян Бъсеску бяха необходими 217 гласа.

Сега съдбата на румънския президент ще бъде решена на референдум, който трябва да бъде проведен в рамките на следващите 30 дни. За да бъде отстранен е достатъчно 50% плюс един от гласувалите румънски граждани да подкрепят импийчмънта.

До провеждането на референдума длъжността президент ще бъде изпълнявана от Крин Антонеску, който е председател на горната камара на румънския парламент (Сената).   

Бъсеску веднъж вече премина през процедура на импийчмънт - през 2007 г., но мнозинството от румънските граждани отхвърлиха на референдум отстраняването му. През последните пет години доверието в Бъсеску и неговата Демократическа либерална партия спадна рязко. Причината е недоволството на румънците от провежданите в последните 3 години антикризисни мерки и бюджетните съкращения, препоръчани от МВФ и Европейската комисия. 

Водещи

Най-четени