Русия започна евакуация на хора и от източния бряг на Днепър 03.12 | 12:20

Путин може да се престори, че преговаря за мир

От iNews

Назначените от Русия власти в украинската Херсонска област заявиха, че ще започнат да евакуират хора с намалена мобилност от град Каховка на източния бряг на река Днепър, предаде Ройтерс. Миналия месец руските сили се изтеглиха от западния бряг на Днепър, включително град Херсон.

Сега Днепър формира фронтовата линия в южната част на Украйна, а украинските и руските войски се обстрелват от двата бряга на реката. Назначената от Русия администрация в Каховка заяви в Телеграм, че трудноподвижни хора ще бъдат евакуирани в Генически район на югоизток. Властите са създали гореща телефонна линия в помощ на заминаващите.

Жена, отговаряща на горещата линия, каза, че се извършва широкообхватна евакуация от редица населени места на източния бряг на Днепър, включително Олешки и Нова Каховка. Мирни преговори с руските сили в Украйна може да бъдат използвани от президента на Русия Владимир Путин като интервал, през който да укрепи въоръжените формирования, преди да започне следваща атака, каза британският първи дипломат Джеймс Клевърли в интервю за в. "Телеграф", предаде Ройтерс.

Министър Клевърли изрази опасенията си, че руският президент може да се престори, че участва в преговори, докато всъщност обучава допълнителни войници и изпраща допълнителни боеприпаси, пише изданието. Има риск прекратяване на огъня всъщност да бъде използвано от Путин, за да обучи повече войници, да произведе още боеприпаси и да преоборудва и превъоръжи руските войски, казва Клевърли в интервюто, цитиран от Ройтерс.

Водещи

Най-четени