Русия и САЩ пред нови двустранни предизвикателства 15.11 | 17:06

Фокусът на новите противоречия е в човешките права

От Владислав Рашков

САЩ и Русия може да се изправят пред нови предизвикателства в отношенията си.

Опасенията са продиктувани от вероятността американският Конгрес да приеме нов закон, който дава право на американското правителство да отказва визи на високопоставени руски държавни служители, към които има съмнения, че са съпричастни с арестуването и убийството на адвоката Сергей Магнитски.

Магистратът беше убит в ареста през 2009 г.

Руското външно министерство предупреди, че това ще има негативни последици за двустранните отношения на двете страни и призова да бъде отхвърлен законопроектът.

"Можете да бъдете сигурни, че няма да оставим без последствия подобни антируски действия и финансови санкции. Ще реагираме, и то остро, ако законът съдържа провокации", казаха от ведомството.

От там обаче не дадоха подробности каква точно би била реакцията на Русия, ако законопроектът наистина мине през Конгреса, а след това през президента.

Въпреки това ведомството побърза да обвини Вашингтон, че няма прави да отправя такива заплахи. Руската позиция настоява, че САЩ не е по-добър радетел на човешките права, изтъквайки примери с военнопленическата база в Гуантанамо, Куба и специализираните арести на ЦРУ.

"САЩ нямат моралното право да ни заплашват с такъв законопроект", казаха от министерството на външните работи.

Съдбата на адвоката Магнитски се превърна в символ на неподчинение пред руските институции, когато става въпрос за злоупотреба с власт и корупция. Той беше арестуван през 2008 г. под претекст, че укрил доходи. Негови колеги обаче настояха, че тези обвинения, както и доказателствата към тях, са изфабрикувани от полицията. Според кремълския орган за защита на правата Магнитски е бил пребит до смърт.

Намеренията на Конгреса могат да подкопаят постиженията на преизбрания президент Барак Обама по сближаването на Вашингтон и Москва. Обама успя да подпише с Медведев споразумението СТАРТ-1, с което се дадоха нови намерения за съкращаване и унищожаване на ядрените оръжия.

Руският президент Владимир Путин от своя страна, приветства втория мандат на Обама, но бе категоричен, че няма да търпи критика за политиката на Русия и човешките права. Дмитри Медведев, който отстъпи президентския пост, и зае мястото на Путин на премиерското кресло, също заяви, че Русия няма да води дипломатически отношения с човек, който я смята за заплаха №1, визирайки Мит Ромни.

Водещи

Най-четени