Русия изстреля прототип на междуконтинентална ракета 23.05 | 12:48

Прототипът е подобрение на „Топол М“ и „Ярс“

От Виолета Малинкова

В сряда (22 май), в Плесецк (Архангелска област), се проведе изстрелване на прототип на нова междуконтинентална балистична ракета, разработена за руските ракетни войски със стратегическо предназначение (РВСП), съобщи руската информационна агенция Интерфакс.

Това е второто тестово пускане на тази ракета, като първото беше проведено на 27 септември 2011 г. и завърши с неуспех. Тогава тя падна на 10 километра от стартовата си точка.

По думите на говорител на агенцията, ракетата с твърдо гориво е била изстреляна от мобилна стартова станция, като този път тестването приключило успешно. Прототипът е подобрение на "Топол М" и "Ярс" - едни от най-съвременните междуконтинентални балистични ракети, конструирани от Русия.

Особеност на новата ракета е, че използва нов вид гориво, което ѝ позволява да съкрати максимално времето на работа на нейния двигател на участъка преди полета ѝ – нововъведение, повишаващо значително възможностите на руската противоракетна отбрана.

Изстрелването на прототипа е потвърдено от руското министерство на отбраната. Според полковник Вадим Ковал - представител на военния отдел на руските стратегически ракетни сили, ракетата ударила зададения район на полуостров Камчатка и постигнала поставените ѝ цели, които са били: получаване на експериментални данни за потвърждаване на правилността при разработката на междуконтинентална балистична ракета, проверка на работоспособността ѝ и определяне на техническите характеристики на нейните системи и компоненти.

Водещи

Най-четени