Русия отговаря на удара от Вашингтон! Гони 35 американски дипломати 30.12 | 14:31

Реципрочно на затворените две руски представителства в САЩ, се затварят и две американски в Москва

От Ростислава Иванова

За броени часове Москва отвърна на удара на Вашингтон с изгонените днес 35 руски дипломатически представители от САЩ, заподозрени за участие в хакерските атаки срещу Демократическата партия и американски ведомства по време на президентските избори. От своя страна Кремъл също ще изгони в навечерието на Нова година 35 американски дипломати.

"Русия ще обяви за персона нон грата 35 американски дипломати – 31 служители на посолството в Москва и четирима от генералното консулство в Санкт Петербург", съобщи министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

"Ние, разбира се, не можем да оставим подобни номера без отговор, взаимността е закон в дипломацията и международните отношения. Затова Министерство на външните работи на Русия заедно с колеги от други ведомства ще внесе предложение до президента на Русия за обявяването за персони нон грата на 31 сътрудници на посолството на САЩ в Москва и четирима дипломати от генералното консулство в Санкт Петербург", обяви Дипломат номер едно на Русия.

Лавров допълни, че ще бъде предложено да се забрани на САЩ да ползва два обекта в руската столица. Министърът отново подчерта, че обвиненията на Вашингтон за руска намеса в американските избори са неоснователни.

Припомняме, че тази сутрин американският президент Барак Обама, чийто мандат изтича на 20 януари, обяви, че в отговор на руската намеса на президентските избори в страната чрез поредица от хакерски атаки, САЩ въвежда серия от санкции срещу разузнавателните ѝ агенции, изгонване на агенти и затваряне на обекти на руските агенции на територията на САЩ.

"Наредил съм определени действия в отговор на агресивната намеса на руското правителство към служители на САЩ и кибер операциите му, насочени срещу изборите в САЩ", заяви Обама. "Тези действия следват повтарящите се частни и публични предупреждения, които сме отправяли към руското правителство и са необходим и правилен отговор към усилията да се навреди на интересите на САЩ в нарушение на установените международни норми на поведение", посочи Обама.

Сред обявените американски мерки фигурират санкции срещу руските агенции ФСБ и ГРУ, обявяването на 35 руски служители в страната като "персона нон грата" и затварянето на два обекта на Русия в щатите - в Ню Йорк и Мериленд, които според САЩ са използвани "за свързани с разузнаването цели".

"Отиващата си американска администрация на Обама обвинява Русия във всички смъртни грехове, в това число и за провала на своите външнополитически инициативи и за поражението на демократическия кандидат Хилари Климнът", заяви още Лавров.

Той посочи, че администрацията на Обама, без да приведе никакви факти и доказателства за руска намеса в хакерските атаки, е наложила новите санкции срещу Москва. Външният министър наблегна на факта, че прогонените дипломати трябва да напуснат Съединените щати до края на 1 януари. По думите му закритите две руски обекта – в Ню Йорк и Мериленд, набедени от американските власти за хакерските атаки, са били предназначени за отдих и ваканции на руски деца.

"На нас ни е забранено да позваме собствмеността си, която се явява руска държавна собственост", коментира Лавров. И обясни, че едната вила е била за отдих на руските сътрудници във Вашингтон, а втората вила – за руските сътрудници към ООН", твърди руският външен министър.

Междувременно стана ясно, че руските дипломатически служители и семействата им, които правителството на САЩ гони от страната, са се сблъскали с трудности при купуването на билети за Русия. "Билети няма, всичко е разпродадено преди Нова година, а на хората са дадени 72 часа, не знам как ще успеят", коментира пред Интерфакс пожелал анонимност информиран източник.

Изгонените дипломатите ще бъдат принудени в скоро време да се прехвърлят от Вашингтон в Ню Йорк, където ще имат повече шансове да си намерят място на самолет за Москва. Освен това, дипломатите най-вероятно ще прекарат новогодишната нощ в самолета.

"Това беше голяма изненада, хората се готвят да отбележат Нова година", отбелязва източникът.

Най-вероятно сега същите транспортни неприятности ще преживеят и американските им колеги в Русия.

Водещи

Най-четени