Русия печели Крим, Румъния се отказва от Молдова 17.03 | 15:28

„Но няма да простя никога“, зарече се Траян Бъсеску

От Филипа Тодева

Аз няма да настоявам за идеята за национален проект за обединение на Румъния с Молдова, защото е очевидно, че няма подкрепа сред политическата класа. Но и никога няма да простя на онези, които станат свидетели на това как Молдова влиза в сценарий от типа на Крим или Южна Осетия или Абхазия, защото трябва да поемат отговорността за раболепието си пред Москва. Това заяви румънският президент Траян Бъсеску, предаде БТА, като се позова на румънски медии.

Бъсеску винаги е бил голям поддръжник на идеята за обединение с Молдова. През миналата година той неведнъж подчерта, че това трябва да се превърне в национален проект.

Дори в новогодишното си послание каза, че през 2014 г. румънските власти трябва открито да заявят, че Молдова е "румънска земя", а "обединението на двете държави трябва да стане трети национален проект на Румъния след членството в НАТО и ЕС".

Думите му бяха критикувани от молдовския премиер Юрие Лянка, който заяви, че подобни изявления само създават проблеми. В днешното си интервю Бъсеску отбеляза, че според него случилото се в Крим е "възможен сценарий и в Република Молдова".

Водещи

Най-четени