Руска държавна телевизия ще излъчва токшоуто на Асандж 25.01 | 19:32

RT ще излъчи интервюта с политици, интелектуалци и революционери

От Георги Георгиев

Новото токшоу на скандалния основател на сайта Wikileaks Джулиан Асандж ще бъде излъчвано по руската телевизия RT. Това съобщиха в сряда (25 януари) от финансираната от Кремъл англоезична телевизия.

В понеделник на сайта на Wikileaks бе съобщено, че шоуто на Асандж ще стартира през март. Тогава обаче не стана ясно кой ще го излъчва и продуцира.

Два дни по-късно от RT заявиха, че ще излъчват предаването. То ще включва серия от 10 интервюта с "ключови политически играчи, интелектуалци и революционери – фигури, които според създателя на предаването ще променят бъдещият политически дневен ред".

Имената на гостите все още не са обявени.

От руската телевизия заявиха, че Асандж ще заснеме сериите от своята къща във Великобритания, където той е под домашен арест. В момента основателят на Wikileaks води правна битка против екстрадирането си в Швеция, където срещу него има заведено дело по обвинения в сексуални престъпления.

Мнозина смятат, че в съдебното преследване на Асандж имат пръст кръгове от американското правителство. Wikileaks нашумя след като публикува в интернет хиляди секретни документи от кореспонденцията на американските посолства по света. Най-големият теч на информация в историята на САЩ доведе до серия от тежки дипломатически скандали и очерни името на редица американски дипломати и политици.

Руската RT, която освен на английски излъчва още на испански и арабски по кабелните си мрежи, често заема критична позиция срещу щатската външна политика. От телевизията твърдят, че към момента техните програми са достъпни за 430 милиона души по света или 22% от всички кабелни абонати.

Водещи

Най-четени