С 30% по-голям бюджет за бежанците в ЕС, иска Кристалина Георгиева 22.09 | 20:58

Юнкер призова страните-членки да инвестират в конфликтните региони

От iNews.bg

С 30% повече пари за миграцията от бюджета на ЕС за следващата година спрямо 2015 г., предложи зам.-председателят на Еврокомисията и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси на ЕС Кристална Георгиева. Българският еврокомисар беше домакин на форум на високо равнище, посветена на ефективното изразходване на бюджета на ЕС в полза на европейските граждани. 

"Докато сме в тази зала, колегите работят по пакета за бежанците. Общо разполагаме с 5,8 милиарда евро, от които 1,2 милиарда са допълнителни пари от май месец насам. Търсим начини да дадем още от бюджета за 2016 г.", посочи Георгиева.

Тя призова за промяна на финансовия регламент, така че по-бързо да се изплащат европейските помощи за справяне с природни бедствия в страните-членки.

"Бях 5 години комисар по хуманитарната помощ. Там можехме да реагираме за едно денонощие и да отпуснем помощ някъде по света, където се случи нещо. Но когато трябва да помогнем на собствените си членки от фонда за Солидарност, финансирането идва 6 месеца или 9 месеца по-късно, допълни българският зам.-председател на Комисията.

Сред основните участници на събитието днес бяха председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, министърът на финансите на Германия - Волфганг Шойбле и колегите му от Полша и Люксембург, предаде БНР.

 

Юнкер призова правителствата от ЕС да инвестират повече в конфликтните региони, откъдето идват бежанците. Той остро разкритикува нежеланието ня някои страни членки от Централна и Източна Европа да приемат бежанци.

"Понякога се питам дали 25% от населението в Ливан наистина са бежанци? И дали хората в Йордания, където има 600 000 души, разбират за какво ние спорим тук? Ние сме смешни с тези 120 000, като се имат предвид мащабите на този проблем. Ако наистина искате да задържим тези хора там, трябва да се бръкнете в джоба вместо само да говорите. Дайте ни необходимите средства, за да управляваме тази криза", призова председателят на ЕК.  

Водещи

Най-четени