САЩ базират тежко въоръжение в Прибалтика 10.03 | 16:50

Ще се противопоставят на руската агресия

От Беатрис Николoва

В понеделник САЩ са доставили над 100 броя военно оборудване в съюзническите балтийски държави Литва, Латвия и Естония. Целта на въоръжаването е възпиране на потенциална руска инвазия, съобщава AFP.

Американският генерал-майор Джон О'Конър е обяснил доставката на оръжия като знак към Русия за колективни действия на съюзническите действия. Сред доставената техника има танкове Abrams, бойна машина на пехотата Bradley и друга бронирана сухопътна техника, като въоръжението ще остане "колкото е необходимо за възпиране на руската агресия".

От агенцията отбелязват, че Литва, Латвия и Естония, които са бивши съветски републики и настоящи членове на ЕС и НАТО, имат слаби армии и остаряло въоръжение. След анексията на Крим са обект на засилено военно присъствие от страна на НАТО и САЩ, заради серия от учения и маневри на руската армия в близост до границите на балтийските държави.

НАТО противодейства на ходовете на Русия, като подсилва отбранителните способности на източноевропейския фланг, където са разположени близо войски с близо 5000 души, заедно с шест командни центъра - в трите балтийски държави, България, Полша и Румъния.

Миналата седмица президентът на Литва Далия Грибаускайте предупреди, че балтийските държави трябва да имат готовност да удържат евентуална руска инвазия за 72 часа, докато получат подкрепа от НАТО.  

Водещи

Най-четени