САЩ и Русия ще опитат отново да координират въздушните удари срещу Ислямска държава 14.10 | 11:59

Вчера американски и руски самолети се разминаха на косъм в небето на Сирия

От iNews.bg

САЩ и Русия отново ще обсъдят днес координиране на въздушните си удари в Сирия. Това ще е третият опит за съгласуване на военните действия и избяване на конфликти във въздуха между американски и руски самолети в арабската страна. Преговорите са чрез видеоконференция, съобщи Би Би Си, цитирана от БНР.

Срещата се наложи, след като вчера руски и американски военни самолети се разминаха на косъм в небето над Сирия. Сблъсъкът е бил избегнат само благодарение на професионализма на пилотите.

Военният говорител полковник Стив Уорън обвини руските военни действия в арабската страна, определяйки ги като "безразсъдни", "безотговорни" и "некоординирани", а руската военна стратегия среду "Ислямска държава" като "грешна".

 

"Те постигат точно обратното на това, което Русия твърди, че иска да направи. Твърдят, че искат да ударят "Ислямска държава". В действителност обаче тези безразсъдни, некоординирани и безотговорни въздушни удари само ще удължат страданията на сирийския народ", категоричен бе Уорън.

Руският зам.-министър на отбраната Анатоли Антонов обяви преди видеоконференцията, че разговори се водят и с посредничеството на специалния пратеник на ООН за Сирия Стефан ди Мистура. "Помолих г-н Де Мистура да обясни на Вашингтон колко е важно да получим конкретните параметри на местонахождението на истинските групи на "Ислямска държава", които все още действат на територията на Сирия", каза Антонов.

Водещи

Най-четени