САЩ обещаха да останат до Украйна 13.03 | 07:49

Украинският премиер се срещна с президента Барак Обама

От Мая Александрова

Украинският премиер Арсений Яценюк на посещение в САЩ, където се срещна с президента Барак Обама. Американският държавен глава обеща на Яценюк, че САЩ ще останат до Украйна в спора й с Русия, предаде ВВС.

Обама предупреди руския си колега Владимир Путин, че международната общност ще бъде принудена да приложи всички действия, ако Русия не премахне войските си от Крим.

По-рано лидерите на групата на Г-7 също издаде подобно предупреждение.

От своя страна Яценюк заяви, че Украйна никога няма да се предаде на Русия.

"Това е абсолютно неприемливо да има руски ботуш на украинска земята през 21-ви век, в нарушение е на всички международни сделки и договори", коментира украинският премиер.

Дипломатическите срещи идват в навечерието на референдума в неделя в Крим, в който гражданите ще бъдат попитани дали искат да останат в Украйна, или да се присъединят към Русия.

"Ние сме твърди като казваме, че ще останем с Украйна и украинския народ в борбата за териториалната цялост и суверенитет", заяви Обама.

Във връзка с планираните разговори в петък между държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров в Лондон Обама посочи, че се надява дипломатическите усилия ще доведат до преосмисляне на процеса.

Водещи

Най-четени