САЩ обнови списъка със стоки, произведени с детски труд 30.05 | 16:42

Властите добавят ръчно тъкан текстил от Етиопия

От iNews.bg

САЩ обнови списъка със стоки, при производството на които се експлоатира детски труд, съобщават от Министерството на труда в страната. В документа фигурират 29 продукта от 21 държави.

Сред държавите в списъка са обичайните заподозрени – Китай, Бирма, Непал, Индия и Пакистан. А стоките са бамбук, въглища, при добива на които се използват деца, както и на какао и кафе, които идват основно от Кот д`Ивоар.

Властите предупреждават и за експлоатация на деца при производството на електроника и играчки от Китай, ръчно тъкан текстил от Етиопия и тютюневи изделия от Малави.

От 2001 година в САЩ се издават списъци, в които се вписват стоки, произведени с експлоатация на детски труд. От Министерството на труда си сътрудничат с Държавния департамент и Агенцията по сигурността при разработването на списъците. Досега на два пъти са правени ревизии на продуктите – през 2009 и 2010 година.

През тази година сред новите стоки е записан и ръчно тъкания текстил от Етиопия. В същото време обаче броят на продуктите не се променя, защото се премахват дървените въглища със страна на произход Бразилия.

Водещи

Най-четени