САЩ разсекретиха доклада за Сирия 31.08 | 09:34

Америка обаче не разкри плановете си

От Антония Михайлова

Властите на САЩ обнародваха в петък разсекретения доклад с данните от разузнаването, в който възлагат на режима на Башар Асад отговорността за химическата атака под Дамаск на 21 август.

Както заяви държавният секретар Джон Кери, виновните за гибелта на почти 1500 души ще бъдат подведени под отговорност, но за мащабна военна операция не става дума – окончателното регулиране на конфликта трябва да бъде политическо, пише РИА Новости.

На заявленията на Вашингтон вече реагираха Москва и Дамаск, видели в тях заплаха от прилагане на сила. Външното министерство на Русия нарече едностранна силова акция без съгласието на Съвета за сигурност на ООН недопустима, а властите на Сирия реагираха на обвиненията в прилагане на химическо оръжие и ги нарекоха опит да се оправдае потенциалната агресия.

САЩ знаят…

"Ние знаем, че режимът е прилагал химическо оръжие нееднократно тази година, включително в по-малък мащаб, срещу собствения си народ, включително недалеч от мястото на последната атака. Ние знаем, че режимът се опитва да изчисти предградията на Дамаск от опозицията и се е опасявал, че няма да успее в това", каза Кери пред Държавния департамент в специално изявление по сирийския проблем.

Според него представените в обнародвания в петък доклад данни са резултат от изучаването на хиляди източници и свидетелства. Но за защита на източниците и методите на събиране на данни не цялата информация е станала обществено достояние – с пълната версия на доклада ще бъдат запознати само членовете на Конгреса.

Подготовката на химическата атака, според американската страна, е започнала три дни преди 21 август, а на сирийските военни е дадено защитно снаряжение и са ги инструктирали по съответен начин.

"Ние знаем откъде са били пуснати ракетите и в какво време. Известно ни е къде са се приземили и кога. Известно е, че атаката е била произведена от контролирани от режима територии в посока опозицията или районите, в които се водят боеве", заяви държавният секретар.

По думите му за налични симптоми сред пострадалите са съобщавали лекари и очевидци: хората имали проблеми с дишането, конвулсии, кашлица, ускорено сърцебиене, пяна на устата.

"Властите на САЩ в този момент знаят, че поне 1429 сирийци са загинали в резултат на тази атака, включително 426 деца. Дори първите притекли се на помощ лекари, опитвайки се да ги спасят, сами са загинали", каза Кери.

Държавният секретар отново заяви, че според Вашингтон сирийските власти са се опитвали да скрият следите от прилагането на химическо оръжие, като са засилили обстрела на тези райони.

Заплаха за националната сигурност

Според Кери прилагането на оръжие за масово поразяване в Сирия застрашава националната сигурност на САЩ и съюзниците им – Израел, Йордания, Турция, Ливан. А ако такива действия останат безнаказани, това ще доведе до активирането на Иран, Северна Корея и групировката "Хизбула", смятат във Вашингтон.

Намиращите се в Сирия инспектори на ООН, според държавния секретар, не търсят виновните за прилагането на химическото оръжие, а търсят доказателства за самия факт. Русия, според Щатите, възпрепятства вземането на решение за Сирия. Затова Вашингтон ще вземе собствено решение, заяви шефът на американската дипломация.

Руската страна нееднократно заяви, че за приемането на резолюция от Съвета за сигурност на ООН трябва да се изчакат резултатите от работата на инспекторите от Сирия. При това ръководителят на световната организация Бан Ки Мун уведоми представителите на постоянните членове на Съвета за сигурност, че анализът на материалите може да отнеме две седмици.

"Каквото и да е решението, сходства с Афганистан, Ирак и Либия няма да има. Наземни войски няма да има. Неограничен срок няма да има. И ние ще поемем върху себе си отговорността за гражданската война, която вече си отива. Президентът ясно даде да се разбере: всякакви действия, които той може да предприеме, ще бъдат ограничени, подходящ към ситуацията отговор, за да се привлекат към отговорност виновните за въпиещото прилагане на химическо оръжие. В крайна сметка ние се придържаме към дипломатически процес, регулиран по пътя на преговорите, защото знаем, че военно решение няма. То трябва да бъде политическо", каза Кери.

По думите му президентът Барак Обама възнамерява да се консултира с Конгреса преди вземането на решение да се нанесе ли удар по Сирия.

Спътници и социални мрежи

В доклада от четири страници, публикувани в петък от пресслужбата на Белия дом, се твърди, че фактът за химическата атака от страна на сирийските правителствени сили е потвърден от многобройни източници, сред които са данни от космическото разузнаване, прехванати разговори на сирийци, свидетелства на лекари и очевидци, видеозаписи и социални мрежи, съобщения на журналисти и неправителствени организации.

"Според нашата оценка крайно слабо вероятен е сценарий, при който атаката е проведена от сирийската опозиция", отбелязват авторите на доклада.

Едновременно с това в документа се говори, че американското разузнаване търси допълнителни доказателства.

По данни на САЩ сирийският химически арсенал включва иприт, зарин, нервнопаралитичното бойно отровно вещество VX и хиляди средства за доставка. "Президентът на Сирия Башар Асад взема окончателните решения в рамките на програмата за химическо оръжие", се казва в доклада.

Представители на разузнаването твърдят, че правителствените сили сутринта на 21 август са нанесли по предградието на Дамаск удар с прилагане на артилерия и ракети.

"Данните от спътниците потвърждават, че атаката е била от контролирани от режима територии. Били са установени изстрелвания на ракети около час и половина преди първото съобщение за химическата атака да се появи в социалните мрежи", пише в доклада.

По информация на разузнаването целта на удара са били 12 района. Пресслужбата на Белия дом е публикувала заедно с доклада картата, на която са обозначени тези места.

"По данни на заслужаващата доверие международна хуманитарна организация три болници за по-малко от три часа са приели приблизително 3600 пациенти със симптоми на отравяне с нервнопаралитичен газ. Ние установихме стотици видеозаписи, на които се вижда голямо количество тела с признаци, съответстващи на въздействието на нервнопаралитичен газ, но не уникални за такова въздействие", съобщава се в доклада.

Авторите на документа смятат, че сирийската опозиция не е могла да фалшифицира всички тези доказателства.

"Ние прехванахме разговори на запознати с хода на атаката представители на властите, които потвърдиха, че химическото оръжие е приложено от режима на 21 август, и изразиха обезпокоеност от присъствието на наблюдатели на ООН", се твърди още в доклада.

Освен картата с указание на местата на предполагаемите удари, докладът не се съпровожда от никакви документални данни – снимки, аудио- или видеозаписи, снимки от Космоса. В публичната версия също не се посочва какви подразделения на сирийската армия са участвали в операцията и какви боеприпаси са били използвани.

Ограничена операция

След публикуването на доклада президентът на САЩ Барак Обама коментира сирийския въпрос. Той съобщи, че още не е взел окончателно решение, но разглежда възможността за ограничени действия. Американският лидер също нарече неефективни действията на Съвета за сигурност на ООН.

"Това, което видяхме досега, е неспособност на Съвета за сигурност да се изправи пред лицето на очевидното нарушение на международните норми, или поне сега", заяви Обама.

Според думите му той, както и много други, е уморен от войни. "Има определена умора, отчитайки Афганистан. Има някаква подозрителност по отношение на военни акции след Ирак. И аз много добре го разбирам", каза американският президент.

Заедно с това, по думите му, е необходимо да се изпрати сигнал на тези, които използват забранено в повечето страни оръжие срещу мирни граждани, включително деца. Президентът на САЩ подчерта: каквото и да предприеме Вашингтон, това няма да бъде "мащабна операция".

"Мнозина смятат, че нещо трябва да се направи, но никой не иска да го направи", заяви Обама.

"Липса на доказателства"

Руското външно министерство смята, че изявленията със заплаха за прилагане на сила по отношение на Сирия са неприемливи, а всяка едностранна силова акция без съгласието на Съвета за сигурност на ООН е недопустима.

Говорителят на външното министерство Александър Лукашевич каза, че дори съюзниците призовават САЩ да направи пауза и да изчака приключването на работата на експертите на ООН, за да получи обективна картина на случилото се и да се обмисли с по-нататъшните крачки, какъвто подход беше заявен преди дни от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

"Всяка едностранна силова акция в заобикаляне на Съвета за сигурност на ООН, колкото и ограничена да е тя, ще бъде пряко нарушение на международното право, ще подкопае перспективите на политическо-дипломатическото решение на конфликта в Сирия, ще доведе до нови конфронтации и жертви. Не бива да се допуска такъв развой на събитията", отбеляза Лукашевич.

Властите в Сирия отхвърлиха обвиненията в прилагането на химическо оръжие. Външното министерство на страната ги нарече "отчаян опит" да се оправдае "потенциална агресия".

Водещи

Най-четени