Самарас: Изход на Гърция от еврозоната би означавал катастрофа 17.09 | 15:40

Гръцкият премиер призова кредиторите за търпение

От Кремена Бедерева

Гръцкият министът-председател Антонис Самарас каза вчера (16 септември), че излизане на Атина от ерозоната би означавало катастрофа за държавата му, предаде BBC. В интервю за Washington Post премиерът заяви, че е необходимо повече време на правителството му да въведе бюджетните съкращения от 11,5 млрд. евро.

Според него срокът трябва да бъде удължен до 2016 г. Изявлението на Самарас е в отговор на отказа на Германия да продължи да изплаща спасителна помощ на Гърция.

Опасенията на Гърция се подсилиха и от срещата на Еврогрупата в Никозия на 13 септември, на която председателят на МВФ Кристин Лагард подсказа, че сроковете за Атина няма да бъдат удължавани.

Налагането на мерките за съкращения е необходимо и за да бъде отпуснат траншът от 33,5 млрд. евро, част от втория спасителен пакет от 130 млрд. евро. Очаква се следващия месец тройката кредитори - ЕС, ЕЦБ и МВФ, да обявят дали Гърция ще получи следващата спасителна инжекция.

През май 2010 г. южната ни съседка получи спасителен пакет от 110 млрд. евро, като през октомври 2011 г. започна изплащането на още един от 130 млрд евро. Към момента са опростени 100 млрд. евро от общия дълг на Атина. 

Водещи

Най-четени