Само 7 от природните катаклизми за 2019-а струват над 10 млрд. долара 27.12 | 15:00

Поне 15 от големите бедствия за причинени от промените в климата

От iNews.bg

Най-малко 15 природни бедствия са били свързани с изменението на климата през тази година и са нанесли щети за по над 1 милиард долара. А 7 от тях струват най-малко 10 милиарда долара, съобщи британската благотворителна организация "Кристиан Ейд", предаде БГНЕС.

Тази година е втората най-гореща година в историята и всяко от бедствията в доклада има връзка с изменението на климата, заяви организацията.

"Екстремното време, подхранвано от изменението на климата, е ударило всяко кътче на земното кълбо през 2019 г. От Южна Африка до Северна Америка и от Австралия и Азия до Европа – наводнения, бури и пожари, донесли хаос и разрушения”, се казва в документа. Съставяйки доклада си по официални данни, оценки на неправителствени организации и органи за подпомагане, научни проучвания и медийни доклади, британската благотворителна организация заяви, че бедствията изселват милиони и причиняват масова смърт. Седем от бедствията са нанесли щети за над 10 милиарда долара (9 милиарда евро).

Сред тях са наводненията, опустошили Северна Индия, тайфуна "Лекима" в Китай, урагана "Дориан" в САЩ, наводненията в Китай, наводненията в средните и южните американски щати, тайфуна "Хагибис" в Япония и калифорнийските пожари – най-скъпата трагедия на стойност 25 милиарда долара.

"Тези цифри вероятно са снижени, тъй като често показват само застрахователни загуби и не винаги отчитат други финансови разходи, като загуба на производителност и непокрити загуби", се казва в съобщението.

Организацията заявява, че преобладаващото мнозинство от смъртните случаи са причинени от само две събития в Индия и Южна Африка, като нарекоха това "отражение на факта, че най-бедните хора в света плащат най-високата цена за последиците от климатичните изменения. "За разлика от тях, финансовите разходи пък са най-големи в по-богатите страни: Япония и САЩ претърпяха три от четирите най-скъпи събития.”

Емисиите на парникови газове отново са се увеличили през 2019 г., след като постигнаха рекорд през 2018 г., тъй като екстремните метеорологични събития вследствие на затопляне на планетата удариха сякаш навсякъде тази година. Те включват циклона "Айдай" в Мозамбик, тайфуна "Хагибис" в Япония, смъртоносната, рекордна гореща вълна в голяма част от Европа, пожарите в Калифорния и Източна Австралия и наводнения във Венеция.

Заплахата, породена от изменението на климата, стана толкова остра през 2019 г., че Индонезия, една от най-бързо развиващите се икономики на Земята, реши да премести столицата си там, където няма да потъне.

"Ако не се предприемат спешни действия за намаляване на вредните емисии, глобалните температури ще се повишат поне още с 0,5°C през следващите 20 години и още с 2-3°C до края на века”, заявява "Кристиан Ейд".

"Времето в света ще продължи да става все по-екстремно и хората по целия свят ще продължат да плащат цената. Предстоящото предизвикателство е да се сведе до минимум въздействието чрез дълбоко и бързо намаляване на емисиите.” 

Водещи

Най-четени