Самолетите на Lufthansa днес остават на земята 07.09 | 11:11

Заради ефективната стачка на стюардите днес са отменени хиляди полети на компанията

От Георги Георгиев

Ефективна 24-часова стачка на стюардите и стюардесите от германската авиокомпания Lufthansa стартира в полунощ местно време (22:00 ч. по Гринуич) на всички германски летища, информира БТА.

През вчерашния ден имаше контакти, но не и преговори със синдиката на обслужващия персонал (UFO) и поради липса на споразумение протестът започна, както е предвидено, заяви говорител на компанията.

Според него ефектът от стачката ще се усети чак в сутрешните часове, понеже през нощта няма полети.

Синдикатът, който обединява около две трети от общо 18 хиляди служители на авиокомпанията, призова за спиране на работата на летищата във Франкфурт, Берлин, Мюнхен, Дюселдорф, Щутгарт и Хамбург. Демонстрации по време на стачката са предвидени във Франкфурт, Берлин-Тегел, Мюнхен и Хамбург.

Президентът на административния съвет на авиокомпанията Кристоф Франц призна снощи във вечерните новини на телевизия ZDF, че не е очаквал реакция с такъв мащаб, макар да я окачестви като непропорционална.

Синдикатът настоява за увеличение на заплатите с 5% за 12 месеца от април 2012 г. Поради стачката Lufthansa вече отмени 1200 полета, предвидени за днес, или приблизително две трети от трафика си.

Водещи

Най-четени