Санди се превърна в хелоуинския кошмар на САЩ 31.10 | 10:03

Ураганът остави след себе си близо 50 жертви и много разрушения

От Диана Цветкова

Най-малко 48 души загинаха, милиони са без електроснабдяване а транспортът в североизточните части на САЩ е блокиран, докато ураганът Санди напредва на север към Канада.

18 от жертвите на урагана са от Ню Йорк, голяма част от тях са загинали, след като са били ударени от съборени от стихията дървета.

Метрото в града е наводнено и остава затворено. Над 18 000 международни и вътрешни полети са отменени в Ню Йорк и Ню Джърси.

Големият парад за Хелоуин в Ню Йорк бе отменен заради жертвите и материалните щети от Санди. Това се случва за първи път от 39 години насам.

Очаква се президентът Барак Обама, който прекрати предизборната си кампания, да посети Ню Джърси, където придошлите води на река Хакенсак наводниха градовете Литъл Фери, Муначи и Карлщад.

Стихията там се разви толкова бързо, че властите не успяха да предупредят населението да се евакуира. Придошлата вода изкърти настилката по много пътища, наводни домове и прекъсна комуникациите.

В момента спасителни екипи изкарват хората от наводнени сгради и опитват да изпомпят водите. Вероятно ще минат дни, преди ситуацията да се нормализира.

Отделно, по източното крайбрежие над 8 милиона души са без ток. Три атомни реактора бяха спрени, заради риск за охладителните системи от придошлите води. Властите уверяват, че няма опасност за населението.

Според прогнозите ураганът Санди ще остави след себе си разрушения, които ще струват на САЩ около 20 милиарда долара, отбелязва Sky News.

Водещи