Ураганът Санди донесе тежки наводнения и отне човешки животи 30.10 | 09:24

Метрото в Ню Йорк е наводнено

От Елена Кирилова

Ураганът Санди помете източната част на американското крайбрежие, като стана причина за тежки наводнения и отне живота на най-малко 13 души, съобщава BBC.

Пътните тунели, както и метрото са наводнени, а голяма част от Долен Махнатън остана без електричество.

В резултат от бедствието ще бъдат засегнати около 50 млн. души, а близо милион са получили нареждане да се евакуират от домовете си. 5 млн. души са без ток в домовете си, а пълният размер на щетите все още не е изяснен.

В част от източните градове е спрян градският транспорт и хиляди полети са отменени. Двамата кандидати за президент, Барак Обама и Мит Ромни, отмениха пътуванията си, свързани с предизборните си кампании. Това се случва само седмица преди датата на голямата им битка.

Невероятната буря успя да причини и свлачище в близост до Атлантик Сити около 20 ч. местно време. Голяма част от града е под вода, а 30 хил. души са евакуирани.

Най-старата американска атомна електроцентрала Ойстър Крийк в Ню Джърси обяви тревога, тъй като водата в района се покачва и заплашва да залее атомния реактор.

"Метрото в Ню Йорк е на 108 години, но никога не е било изправено пред такова разрушително бедствие, на каквото станахме свидетели снощи”, заяви директорът по транспорта в града Джоузеф Лота. "Долен Манхатън е залят от морска вода”.

Вода има и в тунела, който свързва Манхатън с Лонг Айлънд.

Най-четени