Свалят видеото с екзекуцията на американския журналист 22.08 | 15:30

Youtube и Twitter ще закриват акаунти, ако се използват за насаждане на омраза

От Цанка Донкова

Youtube ще премахне видеото с убийството на журналиста Джеймс Фоули, който бе обезглавен от представители на екстремистката организация "Ислямска държава". Сайтът за видеосподеляне ще свали и всички, клипове, които служат като пропаганда на джихадистите.

Кампанията за премахване на видеата бе започната от потребители в Twitter. Те призоваваха вместо да се гледа и споделя потресаващото видео, да се замени от снимка на журналиста от 2012 година, преди похищението му и където той е усмихнат.

Говорителят на Youtube е посочил, че компанията има ясна политика за забрана на материали, където се използват за подстрекаване към насилие и омраза и че тези материали ще бъдат премахнати при докладване от потребителите на сайта.

Представителят на компанията уточни, че ще премахнат всеки акаунт на потребител, който е качил подобни материали.

Подобна позиция е изразил и изпълнителният директор на Twitter. Той е посочил, че акаунти на потребители на социалната мрежа ще бъдат закрити, ако те се използват за пропаганда на екстремистки идеи.

Хиляди хора по цял свят призоваха такива видеа и материали да бъдат игнорирани от потребителите на интернет и те да не получат търсената популярност.

Водещи

Най-четени