Светът осъди атаките в Лондон. Ето реакциите на различните държави 22.03 | 21:25

Държавите по целия свят са готови да помагат с каквото е нужно, лидерите зоват за съвместна борба с тероризма

От iNews.bg

Днес следобед светът за пореден път бе потресен от поредния атентат в иначе мирна Европа. Който отново доведе до невинни жертви. До момента жертвите на терористичните нападения са 3, като и нападателят също беше убит от полицията. Ранените са поне 20 души, като повечето са в тежко състояние и все още не е ясно дали броят на жертвите няма да се увеличат. Светът отново осъди остро теророра върху мирни граждани. Ето и реакциите на големите лидери:

Франция

Френските власти следят отблизо случващото се в Лондон и са готови да окажат всякакво съдействие на британските власти, заяви френският външен министър Матиас Фекл. Паралелно с това силите за сигурност в страната и особено в Париж бяха инструктирани да бъдат бдителни. Реално обаче повишаване на мерките за сигурност няма, тъй като те са на най-високото ниво от атентатите във френската столица от по-миналия ноември насам.

Европа

Европейската комисия е нашълно солидарна с Великобритания и с прискърбие следи ситуацията в Лондон. Към момента очакваме официалните данни на британските власти, съобщиха от ЕК пред ТАСС.

Канада

Гражданите на Канда изразяват своята подкрепа към народа на Великобритания във връзка с терористичните атаки, съобщиха властите в Отава през Twitter. И добавят, че в момента търсят начин да пмогнат на британците, както и на своите сънародници, които се намират в Лондон, ако имат такава нужда.

САЩ

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън беше един от първите, които реагира на атентатите. Той изрази своите съболезнования към жертвите на атаките и техните близки. Малко по-късно от департамента по вътрешна сигурност на САЩ обявиха, че засега няма да повишават мерките за сигурност в страната предвид лондонските атентати. Агентите на службите обаче са двигнати на крак и следят ситуацията около националната сигурност на САЩ.

Белгия

Изразяваме своите съболезнования към всички, които по какъвто и да било начин са засегнати от атентатите в Лондон. Заставаме рамо до рамо с Великобритания в борбата с тероризма. Това обяви белгийският премиер Шарл Мишел.

Германия

Канцлерът Ангела Меркел също изрази своите съболезнования и обяви, че тя и народът й е солидарен с британците. Тя пожела бързо оздравяване на всички пострадали.

Заклелият се днес като президент на страната Франк Валтер Щайнмайер също коментира ситуацията. "Искам да заявя от името на Германия и нейните граждани, че в борбата срещу всяка форма на тероризъм стоим на страната на Великобритания с цялата си решителсност", отбеляза той.

Турция

Анкара, която в последните седмици се скара с половин Европа, също изрази своите съболезнования към британците. Министърът по въпросите на ЕС Омер Челик осъди терористичните нападения в Лондон и призова за обединение на усилията за борбата с тероризма.

Премиерът на страната Бинали Йълдъръм отбеляза, че тероризмът е обща беда за всички, но той не трябва да се асоцира с мюсюлманските държави и това е голяма грешка. "Колкото е сигурно в Истанбул, толкова е и в Лондон, толкова е и в Париж. Трябва да отхвърлим всички "но", както и двойните стандарти в борбата с тероризма", написа той в Twitter.

Водещи

Най-четени