Северна Корея вече зарежда резервоарите на ракетата си с гориво 11.04 | 11:10

Изстрелването на Unha-3 може да стане още утре (12 март)

От Ивайло Ачев

Изстрелването на севернокорейската ракета, което предизвика сериозно недоволство от страна на САЩ, Южна Корея, Япония и дори Русия, явно ще се състои съвсем скоро. Причината – Северна Корея вече е започнала да пълни резервоарите на ракетата с гориво, пише Reuters.

Веднага щом резервоарите на ракетата бъдат заредени, Северна Корея ще трябва да "инжектира" определени химикали в ракетите, които да предпазят ракетата от корозия. Това означава, че ракетата може да бъде изстреляна утре (12 април), но повечето анализатори предполагат, че изстрелването ще бъде извършено на 15 април (Великден). Тогава се навършват 100 години от рождението на Ким Ир Сен – създателят на модерна Северна Корея.

"Не ни интересува какво мисли международната общност. Изстрелването на ракетата е от жизнена необходимост за икономиката ни", коментира Паек Чан-хо, директор на Севернокорейския космически институт, пред международните кореспонденти, които Северна Корея допусна, за да следят операцията.

Северна Корея продължава да твърди, че единствената цел на изстрелването е да бъде изведен сателит в орбита, който да дава по-точни данни за метеорологичната обстановка в страната и за възможността за развитие на селскостопанските култури. Южна Корея, САЩ и Япония обаче смятат, че това е скрит тест на балистична ракета и поредна точка в плана за тест на ракета с ядрена бойна глава.

Според Джеймс Обърг, бивш ракетен инженер на НАСА, който сега е в Северна Корея, ракетата "не е изцяло оръжие, но на 98% е оръжие". За да стане ракетата истинска опасност, са необходими "малки технологични промени".

Водещи

Най-четени