Северна Корея пак плаши САЩ 21.03 | 12:25

Висш военен напомни на САЩ за базите им в Гуам и Окинава

От Елена Коцева

Представител на висшето военно командване на Северна Корея отново отправи заплаха към САЩ.

Според информация на Централата телеграфна агенция на Корея (ЦТАК) военният е заявил, че държавата му има възможност да нанесе удари по американските военни бази в Гуам и Окинава в случай на провокация.

"САЩ не трябва да забравят, че тяхната военна база на Гуам, от която излитат техните бомбадировачи Б-52, и територията на Япония, където разполагат своите подводници, включително и базата им на остров Окинава, се намират в зоната на поражение на нашето въоръжение", цитира думите на представителя на севернокорейското командване агенция ЦТАК.

Тази нощ Северна Корея обяви въздушна тревога и мобилизира военните си сили до състояние на бойна готовност.
Предполага се, че обявяването на тревога е в рамките на военно учение на въоръжените сили на КНДР. Официално обаче ръководството на северната държава не е потвърдило информацията.

В началото на март Северна Корея в знак на протест срещу провеждането на ежегодното съвместно учение между САЩ и Южна Корея прекрати връзките с южната си съседка.

Преди това КНДР едностранно прекрати действието на споразумението на прекратяване на огъня сключено в края на Корейската война 1950-1953 година.

Това е втората заплаха, която Северна Корея отправя към САЩ. Първата заплаха дойде, след като международната общност засили санкциите и въведе нови ограничения срещу комунистическия държава при провеждането на третия поред ядрен опит.

Водещи

Най-четени