Си Дзинпин с идея за международна мирна конференция за ивицата Газа 21.11 | 21:42

"Не може да има траен мир и сигурност в Близкия изток без справедливо решение на въпроса за Палестина", каза китайският лидер

От iNews.bg

Китайският президент Си Дзинпин призова за свикване на "международна мирна конференция" за разрешаване на конфликта между Израел и "Хамас", по време на виртуална среща на върха на БРИКС.

"Не може да има траен мир и сигурност в Близкия изток без справедливо решение на въпроса за Палестина", каза той.

"Затова Китай призовава за организиране на международна мирна конференция възможно най-скоро, за да се постигне международен консенсус".

"Тази конференция ще даде възможност да се работи за бързо решение на въпроса за Палестина, което да е всеобхватно, справедливо и трайно", добави той.

"От избухването на последния израелско-палестински конфликт Китай работи активно за насърчаване на мирните преговори и прекратяването на огъня", подчерта китайският президент в речта си.

"Пекин предостави хуманитарна помощ, за да облекчи хуманитарното бедствие в Газа и ще продължи да го прави", увери той.

В исторически план Китай винаги е подкрепял палестинците и решението за две държави.

Присъствието му в Близкия и Средния изток се увеличи през последните години и Пекин често се опитва да предложи добрите си услуги в регионалните спорове.

Тази година Китай спонсорира споразумение между Саудитска Арабия и Иран, които след години на съперничество се съгласиха да възстановят дипломатическите си отношения и да отворят отново посолствата си.

Водещи

Най-четени