Си Ен Ен: Контраофанзивата на Украйна не успя да отговори на очакванията на Запада 09.08 | 17:00

Това може да доведе до разцепление

От iNews

Контраофанзивата на украинската армия, която не успя да отговори на очакванията на западните държави, може да доведе до разцепление сред съюзниците на Киев, съобщава в анализ телевизия Си Ен Ен, като се позова на свои източници, предаде БТА.

Според нея западни официални лица се опасяват, че "нарастващото разминаване между очакванията и реалните резултати [от контраофанзивата]" ще доведе до размяна на обвинения между Киев и западните столици, както и до "разцепление в рамките на алианса".

"Проблемът, разбира се, е, че тогава украинците ще хвърлят вината [за неуспехите си] върху нас", е заявил високопоставен западен дипломат.

За да покаже разделението в американското обществено мнение телевизията цитира проведено миналата седмица проучване на CNN/SSRS, според което 55% от американците вече са на мнение, че Конгресът не трябва да разрешава допълнително финансиране в подкрепа на Украйна. Около 51% твърдят, че САЩ вече са направили достатъчно, за да помогнат, а 48% - че трябва да направят повече. Скоро след руското нахлуване през февруари 2022 г. 62% заявиха, че САЩ трябва да направят повече за подкрепа на Украйна.

"Белият дом омаловажава идеята, че Украйна губи инерция, и засега разполага с достатъчно време", посочва още Си Ен Ен.

По данни на руското министерство на отбраната украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от 4 юни насам, посочва ТАСС. Според министерството за два месеца украинската армия е изгубила над 43 000 военнослужещи и около 5000 единици различно въоръжение, включително 26 самолета и 25 танка "Леопард".

Водещи

Най-четени