Сили на Кадафи отново атакуват Мисрата 14.04 | 15:19

Франция и Великобритания единни за действията срещу Кадафи

От Елена Коцева

Части, верни на Муамар Кадафи, атакуват ключовия град и един от центровете на опозицията Мисрата.

Телевизия "Ал Джазира" съобщава за масирана атака, с ракетен обстрел и най-малко 23-ма загинали от цивилното население.

Преди това либийската опозиция предупреди за предстояща "касапница”, ако НАТО не активизира атаките си срещу военните части на Кадафи, предаде агенция Ройтерс.
Предупреждението бе отправено, след като силите на Кадафи подложиха на ракетен обстрел жилищен район.

"Ще се стигне до истинска касапница, ако НАТО не се намеси решително”, заяви говорител на опозиционните части в Мисрата.

Вчера и днес се водят интензивни срещи между страните членки на НАТО и участниците в операцията срещу Либия в опит да се договори тактиката, както и помощ за либийските бунтовници. Решение по този въпрос още не е взето окончателно, но премиерите на Франция и Великобритания и Никола Саркози и Дейвид Киамерън изказаха завидно единомислие.

Двамата са на мнение, че трябва да се засили военния натиск срещу Муамар Кадафи.

Най-важното събитие по конфликта в Либия през изминалата седмица стана официалното признаване на Преходния национален съвет от страна на Международната контактна група (МКГ).

По време на срещата в столицата на Катар Доха, която се състоя специално по либийския проблем, страните от контактната група признаха съвета на опозицията за законен представител на либийския народ и официален представител за диалог.

В срещата участваха освен страните домакини, Катар и Великобритания, и представители на Лигата на арабските държави, НАТО, Европейския съюз, Организацията Ислямска конференция и Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив. 

Водещи

Най-четени