Синът на Ердоган се снимал с „Ислямска държава“? 03.12 | 18:12

Иранска депутатка изпрати отворено писмо до майка му

От iNews.bg

Билал Ердоган, синът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, се е снимал с висши представители на "Ислямска държава". Снимката се е появила в Twitter. Фотографията е направена по време на вечеря. На нея се вижда как Билал Ердоган седи на масата, а около него има двама души, посочени като главатари на терористичната организация. Единият седи от дясната страна на сина на турския президент, а вторият е прав над тях и ги е прегърнал.

Разпространяването на снимката предизвика реакцията на иранската депутатка Лале Ефтехари. Тя е изпратила открито писмо на съпругата на турския президент – Емине Ердоган, в което изразява своето съжаление, че първата дама в Турция запазва мълчание относно уличаването на връзките на сина й с терористичната организация и че търгува с нефт с ислямистите.

"Бях напълно зашеметена, когато видях снимка на Вашия син, заедно с главатари на "Ислямска държава", както и от Вашето мълчание по този повод. И двете сме майки. Но едва ли това мълчание и невежество са продиктувани от този факт", пише Ефтехари.

Снимката и писмото идват като доказателство на обвиненията на Русия, че Реджеп Тайип Ердоган и висшето ръководство на Турция са въвлечени в незаконен добив и превоз на петрол, добиван от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, припомня ТАСС. Подобно изказване направи снощи и зам.-министърът на отбраната ма Русия Анатолий Антонов. "Основен потребител на този краден от законните си собственици Сирия и Ирак петрол е Турция. Според постъпилите при нас данни в този престъпен бизнес е въвлечено висшето ръководство на Турция, президентът Ердоган и неговото семейство. Ние нееднократно предупреждавахме за опасността от заиграването с терористите", отбеляза Антонов преди специална пресконференция на руското Министерство на отбраната.

Водещи

Най-четени