Сирийските бунтовници постигнаха най-голямото си постижение досега 13.02 | 08:25

Съпротивата превзе най-голямата язовирна стена "Ал Фурат"

От Владислав Рашков

Сирийските бунтовници превзеха най-голямата язовирна стена в страната "Ал Фурат", отбелязвайки най-голямото си завоевание от началото на конфликта в Сирия, информира AFP.

Съпротивата, предвождана от свързаната с Ал Кайда групировка Джабат ал Нусра, сега владее голяма част от водните ресурси в североизточната част на Сирия. Експерти предупредиха, че лошото управление на язовирната стена може да има сериозни последици за Сирия и Ирак.

Правителството в близкоизточната страна все пак побърза да опровергае информацията, като съобщи, че все още се водят боеве край нея.

Въоръжената опозиция вече превзе две по-малки язовирни стени по реката Ефрат, която се влива от Турция в Сирия и Ирак.

В столицата Дамаск сраженията продължават да се водят, като основната офанзива е фокусирана от североизток и запад. Бунтовниците все повече се приближават към центъра на града, където е президентският дворец на Башар Асад.

"Ал Фурат" се намира до езерото Асад, което е с капацитет 640 квадратни километра и осигурява електричество от 880 MW. Това представлява сравнително малък процент от цялата енергийната мрежа. Сирия разчита основно на енергия от ТЕЦ-ове.

Водещи

Най-четени